Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Γιατί υπάρχει το φεγγάρι; [+Video]

ΠΗΓΗ

Quantcast Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης του φεγγαριού;Γιατί άραγε να περιστρέφεται γύρω απο τη γη μας; ;) (εκτός βέβαια απο τις όμορφες πανσέληνους που μας προσφέρει :P )
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται οτι το φεγγάρι είναι απο τους μεγαλύτερους φυσικούς δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.Το φεγγάρι είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των υπόλοιπων πλανητών και είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος της γης μας!!
Πώς όμως δημιουργήθηκε; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται οτι στα πρώιμα χρόνια του σχηματισμού της γης , ένα κομάτι της αποσπάστηκε και υπο την επίδραση της βαρυτητας της σχηματίστηκε το φεγγαρι !!
Για τι χρειαζεται όμως; Είναι απλά τυχαία η παρουσία του όσο τυχαία ήταν και η δημιουργία του ή μήπως προσφέρει κάτι στη γη μας; Για να το εξετάσουμε ;)
Οι επιστήμονες ύστερα απο έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι η παρουσία του μόνο άσκοπη δεν είναι για τη ζωή στη γη. Ισχυρίζονται οτι αν δεν υπήρχε το φεγγάρι τότε δεν θα είχε αναπτυχθεί στη γη η ζωή όπως την γνωρίζουμε σήμερα!!Χωρίς την παρουσία του φεγγαριού και του βαρυτικού πεδίου του πεδίου που επιδρά στη γή τότε η περιστοφή της γής γύρω από τον άξονα της δεν θα γινόταν σε 24 ώρες που γίνεται σήμερα αλλά πολύ ταχύτερα..ακόμα και σε 8 ώρες (4 ώρες μέρα και 4 ώρες νύχτα), Επίσης θα άλλαζε η κλίση του άξονα περιστοφής της γής..Η κλίση του άξονα είναι αυτή που καθορίζει τις εποχές όπως τις γνωρίζουμε σήμερα . Μία τέτοια αλλαγή της κλίσης (λόγω έλλειψης φεγγαριού) θα είχε σαν συνέπεια έντονες και βίαιες κλιματολογικές αλλαγές  . Μεγαλύτερη κλίση σημαίνει θερμότερα καλοκαίρια και ψυχρότεροι χειμόνες ενώ μικρότερη κλίση σημαίνει πιο δροσερά καλοκαίρια και πιο ζεστοί χειμώνες!!

Τέτοιες βίαιες κλιματολογικές αλλαγές σε συνδυασμό με το γεγονός οτι η ταχύτητα περιστροφής της γης θα ήταν μεγαλύτερη λόγω έλλειψης του φεγγαριού (8 ώρες το ημερονύχτιο) δεν θα ευνοούσαν την ανάπτυξη της ζωής στη γη αφου οι συνθήκες θα ήταν ακραίες ..πολύ πιθανόν να είχαμε και καταιγίδες πολύ μεγάλης ταχύτητας (όπως τη μεγάλη καταιγίδα που μαίνεται στο Δία εδω και αιώνες και ακόμα μεγαλύτερη) λόγω το γεγονότος οτι η γη θα περιστρεφόταν με μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω έλλειψης της βαρύτητας της σελήνης!!
Αντιλαμβάνεστε πόσο εχθρικές θα μπορούσαν να είναι οι συνθήκες της γής χωρίς φεγγάρι για την ανάπτυξη ζωής όπως τη γνωρίζουμε σημερα τουλάχιστον!! Διότι μπορεί να υπήρχε και πάλι ζωή αλλα όχι με την ίδια μορφή…μπορεί δηλαδή τα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών να είχαν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να επιβιώνουν σε κάποιο τοξικό περιβάλλον ή να μπορούν να επικοινωνούν μέσα στις θυελώδεις καταιγίδες που θα μαίνονταν κλπ…
Επομένως μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η ύπαρξη του φεγγαριού για την ανάπυξη της ζωής στη γη.Παρ’όλα αυτά οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το φεγγάρι μας απομακρύνεται απο τη γη κατα 3 χιλιοστά κάθε χρόνο…Σε δισεκατομμύρια δηλαδή χρόνια πιθανόν η γη μας μείνει χωρίς τη συντροφιά του ;)
Tο φεγγάρι είναι η άγκυρα μας στο διάστημα !!!
Ένα βίντεο με την τροχιά του φεγγαριού γύρω απο τη γη :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...